Иван Сеферинов: Финансовата криза ще се стовари върху клубовете в Суперлигата

Иван Сеферинов: Финансовата криза ще се стовари върху клубовете в Суперлигата
26-03-2020 09:30 | Ани Колева

 

Обявяване на окончателен край на първенствата при мъжете и жените на базата на временното класиране, е най-реалният развой сега, с оглед на тежката ситуация. Това е мнението на президента на ВК Славия Иван Сеферинов преди предстоящия УС на БФВолейбол на 31 март. Според него обаче има и доста други важни въпроси, които трябва внимателно да бъдат обсъдени. Вниманието трябва да бъде съсредоточено върху формата и начина за провеждане на шампионатите за следващия сезон, с оглед на задаващата се финансова криза.

 

Ето какво каза Иван Сеферинов за BGvolleyball.com по темата за решенията, които трябва да бъдат взети:

 

„Нещата няма да се оправят в близък план. Сценарии всякакви, но за мен най-реалният е запазване на временното класиране. Няма да е приятно за всички, ще има недоволни, но това е положението. В края на краищата всеки да е играл когато трябва.“

 

"Много по-важният въпрос за мен е форматът на Суперлигата за следващия сезон 2020/2021. Има предложение за разширяване на елита, като бъдат включени 14 отбора. Това е добре от една страна, включително и за нас. Но от друга страна идва финансовата страна. Кризата ще се стовари с пълна сила върху участниците. Може накрая да не се съберат дори и 8 отбора, които ще са готови да участват в Суперлигата наесен. Ще излязат много проблеми, които ще затруднят участието на желаещите клубове. Затова всичко трябва да бъде много внимателно обмислено."

 

За мен трябва да има ясни правила и да се мисли по следните въпроси:

 

- Финансовите възможности на участниците в Суперлигата. Ще бъдат ли готови за участие в елита и ще имат ли бюджет за идващия сезон. Следващите три месеца са критични. Много отбори ще останат без своите спонсори и финансовото им положение няма да е добро. Последствията от това положение тепърва ще дават своите негативни резултати.

 

- Условията при които ще се играе и залите. Например, при влизане на Ботев (Луковит) в първата група. Къде ще играе този отбор, тъй като залата не отговаря на изискванията за елитното първенство.

 

- Определяне на формата и правилна преценка колко мачове са нужни за оптимален шампионат.

 

- Приемане на програма за поне четири години напред за начина на провеждане на първенствата при мъжете и жените и конкретно Суперлигата. Броят на участниците за всеки сезон, колко влизат, колко изпадат и т.н. Трябва да има ясна визия за бъдещето.

 

"Затова смятам, че перспективата във волейбола у нас трябва детайлно да се разисква и всички решения да бъдат внимателно обмислени", завърши Иван Сеферинов

 

 
---

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com

Последни новини
Волейболист на първа линия в битката с коронавируса в Португалия
Карантина: Неймар играе плажен волейбол в имение за 8 милиона евро (снимки)
Лятна лига по плажен волейбол в Полша след пандемията
Иван Сеферинов: Има три сценария за следващия сезон в Суперлигата
Силвано Пранди: С Любо Ганев обсъдихме да продължим да работим заедно
Български волейболистки с титла във Франция, влизат във втора група
Национал и миска очакват първата си рожба
Людмил Найденов: До две седмици ще сформирам екип за треньорската комисия
Солидарни в кризата: Кмет и съветници в Костенец даряват от заплатите си
Веселин Велев: Административното решение може да не е най-справедливо, но трябва да се възприеме