Иван Сеферинов: Има три сценария за следващия сезон в Суперлигата

Иван Сеферинов: Има три сценария за следващия сезон в Суперлигата
04-04-2020 13:20 | Ани Колева

 

Управителният съвет на Българска федерация по волейбол ще вземе решение за бъдещето на първенствата при мъжете за сезон 2020/2021 на следващи заседания, след като бъдат изслушани всички клубове. На базата на това ще се приемат форматите за Суперлигата и Висшата лига.

 

Има предложение за разширение на Суперлигата, за да не бъдат ощетявани клубове при непредвидената ситуация и принудителното спиране на шампионатите. Дали обаче ще има увеличение на елитната ни група и какъв точно ще бъде нейния формат, ще зависи и от икономическата ситуацията и готовността на клубовете за осигуряване на бюджет за първенството.

 

Шефът на ВК Славия Иван Сеферинов, който е член на УС на БФВ заяви, че според него има три основни варианта за следващия сезон, а ето още какво каза той за BGvolleyball.com по темата:

 

„За мен има три основни варианта за провеждането на първенството в Суперлигата при мъжете за сезон 2020/2021, съответно с 16 отбора, с 12 отбора и с 8 отбора.

 

 

Вариант 1

 

При първия вариант разширението е най-голямо. Няма да има изпадащи от първата група и ще влязат четири тима от Висшата лига. Освен първенците от двете предварителни групи, това ще бъдат и двата клуба, които покажат най-голяма готовност, с оглед на финансовата ситуация за участие в Суперлигата. Има срок за подаване на заявки. След това всички те ще бъдат разисквани. Един от вариантите при този сценарий е, 16-те участници да бъдат разделени  по метода на серпентината в четири предварителни групи по четири тима. Първите четири от настоящия сезон ще са водачите в групите, следват следващите четири и т.н. Започва се с първоначален турнир на отделните групи. Първите два от всяка група оформят първа осмица, останалите оформят втора осмица. Следва редовен сезон. В първата осмица играят за плейофи и за спечелване на титлата. Във втората осмица играят за  изпадане от Суперлигата.

 

Вариант 2

При втория сценарий се запазва формата от  12 отбора. Дали отново след турнир, или на друг принцип, участниците се разделят на първа шестица и втора шестица. В първата шестица играят за плейофи и титлата, във втората за изпадане.

 

Вариант 3

Икономическата криза може да удари толкова силно отборите, че може да няма възможност за някои от тях за участие в Суперлигата. Третият вариант е само осем отбора в елита. Те ще играят всеки срещу всеки и ще има много качествени мачове.

 

 

Противници на разширението казват, че увеличението не е резонно, защото ще има повече мачове, съответно повече разходи. Аз не съм на това мнение. Всеки клуб обаче трябва до определен период, който ще бъде посочен от БФВ, да е наясно с финансовия си бюджет и възможността за участие в Суперлигата. При определяне на най-оптималния вариант за провеждане на първенството, не смятам, че няколко мача ще бъдат решаващи за разходите. С оформянето на първа осмица и втора осмица ще се даде възможност за повече качество и конкуренция сред отборите, а младите състезатели ще имат възможност за израстване.

 

Разбира се ще има широка дискусия и тепърва ще бъдат обсъждани и други варианти и предложения. Решението няма да бъде лесно, защото кризата ще даде своето негативно отражение. Но в крайна сметка смятам, че ще успеем да вземем най-доброто решение.
---

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com

Последни новини
Матей Казийски с нова оферта от Верона
Иван Сеферинов: Български треньор трябва да води националите, не Пранди
Радослав Арсов: Участието в евротурнирите е като награда за упоритата ни работа
Пламен Константинов: Най-ценното ми нещо бе целият сезон с отбора
Иван Петков запозна треньорите на Марица за подготовката преди мач
Руска легенда влезе в Книгата за рекорди Гинес
Школата на Марица започна тренировки (снимки+видео)
Втора българска волейболистка продължава във френския Сен Шомон
Подкрепете  BGvolleyball.com в труден и тежък момент!
Palms bet отчита ръст на залозите на електронни спортове