Ивайло Стефанов: ЦСКА не е обикновен отбор, това е друга отговорност и ценностна система

Ивайло Стефанов: ЦСКА не е обикновен отбор, това е друга отговорност и ценностна система
01-08-2020 19:00 | Тема Спорт

 

Ивайло Стефанов е безспорно най-авторитетната фигура, която ще излезе на волейболното поле в Суперлигата и през този сезон. Вече на 47 години, опитният капитан на ЦСКА ще се опита да поведе младежката формация на червените към пробив в първата осмица на първенството. Армейците са в тежко положение, след като бяха напуснати от Христо Цветанов и Владимир Станков, а освен това за момента все още нямат и основен спонсор. Въпреки това в клуба ще се опитат да се преборят с Дунав и Тетевен за второто място, предвид че играят в група с шампиона Нефтохимик в Бургас, който е фаворит за първата позиция. Г-н Стефанов, в последните 5 години преди началото на всеки сезон следва традиционният въпрос - докога?

 

Трябва да те поправя - в последните 10 години е така (смее се). Като се върнах, бях на 36 и всички ми викаха старец, пенсионер и така нататък. Продължавам да играя, така че още им давам тази възможност. Чувствам се нормално, в добра физическа форма съм, здравословно съм добре. Един въпрос ме питаш и аз един отговор ти връщам всеки път. При спортистите нищо не се знае. Дали си на 47, или си на 17, не се знае - има хора, които още като младежи приключват заради травми, и такива като мен. Има ли желание, тренировки и режим, всичко останало е постижимо.

 


При вас те са налице, нали така?

 

Да, благодарение на хората около мен.

 


Викат ви пенсионер. Обиждате ли се?

 

Аз го казах шеговито, но няма причина да се обиждам. Не ми прави впечатление, защото аз реално съм си пенсионер предвид останалите момчета, които са около мен на полето и от другата страна на мрежата.

 

 

Тази година се очертава да е изключително тежка за ЦСКА. Около вас ще има почти и основно юноши и младежи...

 

Аз по-голямата част от тези момчета ги познавам отдавна. Тренирали сме заедно, давал съм им указания. Всичко опира до желанието им да се учат. Смятам, че има много какво да им покажа - технически и интелектуално, относно играта. Важно е на тази възраст, на която са те, да наблегнат на тези елементи, а не на разни медикаментозни, с идеята да подобрят рязко физиката си. Въпрос на разбиране е. Аз им показвам една друга възможност за развитие.

 


Как гледате на предстоящия сезон? Клубът изглежда в тежко състояние, ЦСКА може да играе във втора осмица, което за феновете едва ли звучи добре?

 

Ти сам каза, че това може би е един от най-трудните ни сезони, но преди време сме били в сходна ситуация. Нищо не се знае. С Попов още не сме работили сериозно по селекцията, има много момчета, които са излезли от нашата школа и може да се върнат сега. Кой знае?! Има достатъчно перспективни и хубави момчета, които имат възможност да растат в тази ситуация, вместо да търкат пейката. Ще влизат и ще трупат опит. Така ще вдигнат собствените си качества. Ако за едни е лоша ситуацията, за други ще е добра.

 


Има време до началото на сезона и битката за Топ 8, но оптимист ли сте, че с този млад отбор може да развалите сметките на останалите?

 

Виж, това е ЦСКА. ЦСКА не е обикновен отбор. Тези момчета се учат още в школата на друга отговорност и друга ценностна система. Щом си тук, се дават 120 процента във всеки ден. Трябва да си много смел, за да отпишеш ЦСКА. Казвам го най-отговорно. Видя се и миналата година, макар да бяхме с Ицо (Цветанов) и Влади (Станков), които сега ги няма. Не ни слагаха в сметките, но бяхме близо до шестото място. Не мога да обещая нищо друго, освен че ще даваме най-доброто от себе си във всеки мач. Имаме потенциал да пробием в Топ 8. Млади и пенсионери, кой каквото може, ще даде максимума и ще видим какво ще стане.

 


Ще падне ли върху вас повече отговорност и извън полето, защото Сашо Попов вече е и вицепрезидент на НВЛ?

 

Не мога да кажа все още, защото с Попов не сме обсъдили тези неща все още. С него се разбираме обаче с един поглед, така че ще нагласим нещата. Нямам притеснение от това естество. Има си тънкости и към всеки се подхожда индивидуално, но затова сме по-опитни, за да покажем на момчетата къде им е мястото. Не става въпрос за хокане или за нещо друго, защото всички могат да потвърдят, че в ЦСКА развиваме други качества учим ги на добродетели. Попов е много по-омекнал, в сравнение с предишни години. За мен това също важи. Много по-толерантен и въздържан съм станал, както и той. Знаем как да направим така, че младите да възприемат и да се учат.

 

 

Какво ще кажете за рокадата в ръководството на федерацията? Има ли оптимизъм след смяната на Данчо Лазаров с Любо Ганев?

 

Не съм коментирал управлението на Лазаров и не бих коментирал Ганев. Имал съм си търкания с Данчо Лазаров, с Любо никога не съм имал проблеми, предвид че сме били и съотборници. Трябва да мине още време, преди да се дават каквито и да е оценки. Аз се въздържам да правя това. Няма как да се прави извод въз основа на управление в рамките на половин година, предвид че и обстоятелствата са различни и форсмажорни с пандемията.

 

 

 

 

---------

 

 

 

 

 

 

 

---

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com

Последни новини
Волейболна двойка вече е семейство след заветното ′Да′
Николай Желязков: Ако един треньор или състезател си мисли, че знае всичко, вече започва да изостава
Спортните дейности в Италия - при затворени врати
Швейцарски тандем триумфира на международния турнир Sofia Beach
Напредва изграждането на спортния комплекс във Варна
Аспарух Аспарухов: Предизвикателствата не плашат мен и съотборниците ми
Суперкупата на Италия при жените - във Флоренция
Украйна привлича бразилец за национален селекционер
Международната зала на славата отменя въвеждащата церемония за 2020-а
Пандемията промени плановете на Силвано Пранди