Давид Давидов: Зала Левски София ще приеме световното първенство за младежи U21

Давид Давидов: Зала Левски София ще приеме световното първенство за младежи U21
04-01-2021 18:24 | Ани Колева

Новата спортна зала Левски София бе открита официално днес, като за първи ден всички волейболни формации на „сините“ имаха тренировки в спортното съоръжение.  Съпрезидентът на ВК Левски София Давид Давидов обяви с гордост, че спортното съоръжение ще приеме световното първенство за младежи U21, а ето още какво каза той в интервю за BGvolleyball.com за новия дом на синия клуб.

 

Виждаме вече новата зала на Левски София в действие. Какво можете да ни кажете за нея?

Тя е резултат от близо тригодишен труд – планиране, строителство, изграждане и всичко, което е нужно за волейболния спорт. Основно наше желание по време на процеса на планиране бе да получим точно такава функционалност – едновременно да се използва от три различни трениращи формации, за да има максимална ефективност. Това е постигнато с размерите на терена и тези разделителни мрежи.

 

Имаме две по-малки игрища, които ще бъдат на разположение на подрастващите и трето, което е с размери, достатъчни за мъжки отбор. С нужното разстояние за изпълнение на силов сервис и достатъчно място за гонене на топки при защита. Имаме осветление, което покрива изискванията за европейски турнири, включително и европейски първенства. Голямо лед табло, което ще можем да ползваме за реклами и видео-чалъндж система, която може да бъде вързана към него. Това ни дава възможност, а и това е и наша гордост, че ще имаме възможност да домакинстваме с тази зала на световното първенство  по волейбол за младежи под 21 години тази година. За това постигнахме договорка с БФВолейбол. На практика тази зала беше предоставена безвъзмездно за този форум. Очакваме в най-скоро време да има посещение от представител на Международната федерация - ФИВБ, който да извърши инспекция на залата и одобрение на съоръжението.

 

 

Чисто логистично залата е по-отдалечена от центъра на София. Смятате ли, че ще има посещаемост за мачовете и какви удобства ще бъдат предоставени на феновете?

В рамките на спортните срещи паркингът ще бъде безплатен. Пред самата зала има близо 250 паркоместа. Метрото е наблизо, от 5 до 7 минути пеша от тук. Наясно сме, че това не е идеалната локация, но това бе единствената ни възможност за реализация на този проект. Опитахме и други възможности, но са свързани с общински терени, процедури, които ще отнемат прекалено дълго време. А това е извън нашите амбиции за реализация. Не е тайна, че в рамките на този комплекс имаме друга мащабна инвестиция и това бе единственият шанс да реализираме този проект, като го вградим. Надяваме се да се развие и метростанция в наша посока, има такъв план. Ако това се случи, тогава вече нещата ще се променят.

 

От кога ВК Левски се мести в тази зала?

Вече се преместихме. Това е първия ден, в който всички формации на Левски тренират в спортното съоръжение, напускаме всички останали зали.

 

 

Варианти други спортове да се играят в тази зала?

Имаме закупени и баскетболни кошове, можем да представяме залата за аматьорски спорт. Професионален баскетболен клуб обаче е трудно решение, защото ще има възможност само за едно истинско игрище в рамките на това помещение, което пък ще ни лимитира от гледна точка на волейбол. Основен фокус ще бъде волейбола.

 

Планирате и женски отбор от следващата година. Ще стигне ли основното помещение на залата за два професионални отбора и подрастващите?

Така ще си направим разчетите, че да е достатъчно. Не знам колко други клуба разполагат с три отделни игрища за тренировъчен процес. Има вече и график, по който абсолютно всички имат достатъчно време да тренират. Така че готови сме.

 

Кога ще бъде първият официален мач на мъжкия отбор на Левски в тази зала?

Това вече зависи от ръководството на ВНЛ и от програмата на Суперлигата. В края на месец януари се очаква да се възобнови първенството. Така че ние очакваме с нетърпение първото ни домакинство и възможността да се изявим в новата си зала.

 

Имате ли довършителни работи?

Всичко е завършено изцяло от гледна точка на съблекални тоалетни и помощни помещения, офиси за треньорите, лекарски кабинет. Остава само мебелировка в основното фоайе, където да се оформи бар-кафе.

 

 

 

 

---------

 

 

 

 

 

 

 

---

 

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com

Последни новини
Новата генерация
Цветан Соколов: Съперниците ни дадоха всичко от себе си, не беше лесно
Силвано Пранди: Не съм затварял вратата на националния отбор за никого
Националите се прибраха в София (снимки)
Отчет на Българска федерация по волейбол
 Волейболните национали към феновете: Благодарим ви за подкрепата!
Подкрепа за националите и от Русия
Цветан Соколов: Имаме потенциал, но ни чака много работа преди Евроволей 2021
Христина Вучкова и Емилия Димитрова изведоха ПТТ до 12-и успех
Люлин и Дея започнаха годината повече от успешно