Старши треньорът на мъжкия национален отбор на Русия и Зенит (Санкт Петербург) Туомас Самелвуо даде специално интервю за портала TeamRussia.pro. Селекционерът на "сборная" говори за изминалата година, Олимпиадата в Токио, клубния си тим, празниците на руска земя и т.н. 

 

 

 Да започнем с традиционната равносметка за годината. Как мина 2020 за вас?

 

 Поради пандемията от коронавируса беше трудно за спорта и за живота като цяло. Голяма част от плановете ни не се получиха. Олимпийските игри са отложени, Лигата на нациите е отменена. Можем обаче да намерим някои плюсове. Научихме се да ценим малките неща и да се радваме на неща, които преди сме приемали за даденост. Сега се радваме дори на простите разходки по улиците. Така че не бих казал, че годината беше съвсем лоша.

 

 

Преди няколко месеца, говорейки за отлагането на Олимпиадата, заявихте, че, от една страна, сякаш са отложили детската ви мечта, от друга, имате възможност да се огледате и да проследите кандидатите за националния отбор. Гледали ли сте някого по-конкретно?

 

Кръгът от играчи, които могат да кандидатстват за включване в националния отбор, е широк. Ще съобщя мнението си, като наближи лятото. Но определено има нови кандидати. Преди шест месеца определено беше по-различно. 


 Изяснен ли е международният календар?

 

 До голяма степен, да. Лигата на нациите трябва да започне в средата на май. Съответно националният отбор ще започне да тренира в Новогорск след 20 април. По-късно ще изготвим подробен план за подготовка, включително датата на отпътуване за Япония. Вероятно ще е седмица преди началото на Олимпийските игри.

 

 

 Смятате ли, че Лигата на нациите е подготвителен етап за Олимпиадата?  

 

 Най-важното е, разбира се, олимпийският турнир, но аз искам да се представим добре и в Лигата на нациите.

 

 Ще използвате ли същия състав, който ще отиде в Токио?

 

 Мисля, че в повечето мачове, да. Първо трябва да видим пълния календар. И все пак, в Лигата на нациите дългите пътувания са неизбежни.

 

 На Коледа (25 декември) се проведе стартът на Финалната четворка за Купата на Русия в Санкт Петербург. Това натъжи ли ви? 

 

 Финалната четворка винаги се провежда на тези дати. И тъй като моят отбор записа победа, означава, че сме направили нещо. Така че, напротив, добре, че беше точно тогава. 

 

 

 Но в крайна сметка всъщност не празнувахте Коледа?

 

 Не (смее се). Границата с Финландия е затворена, така че бе невъзможно бързо да отида там и после да си дойда. Преди година бях в родината си за няколко дни на Нова година, но този път бях в Санкт Петербург.

 

 Как се празнува Нова година във Финландия?

 

 Основният празник е Коледа. А Нова година е само повод да празнувате с приятели.

 

 Финландците имат ли традиционно празнично ястие? Коледна патица например? 

 

  Оризова каша. Трябва да се яде сутринта на 25 декември. В Русия не промених традицията. Важно беше, за да може по-късно всичко да се получи добре, включително и играта на отбора (б.р. на 25 декември Зенит (Санкт Петербург) надделя над Зенит (Казан) с 3:2 гейма на полуфиналите за Купата на Русия).

 

 Ако не е тайна, бяхте ли миналата Коледа във финландска компания?

 

 Не, в руска. В Санкт Петербург има финландци - по-специално бизнесмени, но не са много. Между другото, Нова година също е среща с руснаците.

 

 Дълги години сте у нас, включително като играч, вероятно сте свикнали с факта, че посрещането на Нова година е нещо специално?

 

 Разбира се.

 

 Имате ли приятели в Русия, които не са свързани с волейбола?

 

 Да. Тук съм от доста време, така че е нормално. 

 

 

 Казвали сте, че финландски фенове са идвали в Санкт Петербург за мачове на Кузбас, когато сте водили отбора. А сега?

 

 Няма възможност. Те искат да дойдат, но границата е затворена. За последен път финландските фенове бяха в Санкт Петербург в началото на март за мач с Динамо-ЛО. Оттогава те чакат ситуацията да се промени към по-добро.

 

 

Зенит (Санкт Петербург) има отбор по футбол, както и баскетбол. Има и отбор по хокей. Посещавате ли мачовете им?

 

 Бил съм на баскетбол и хокей, но на футболен мач - все още не. 

 

 Наистина ли няма да ходите на мачовете от европейското първенство по футбол, което ще се проведе в Санкт Петербург това лято? Финландия ще участва за първи път в този турнир? 

 

  Ако всичко върви добре, тогава 30 хиляди финландци трябва да дойдат в Санкт Петербург! Казаха ми от финландското посолство. Аз самият много бих искал да гледам мачовете с участието на финландския отбор, особено срещата с Русия, но все още не знам дали ще се получи или не. Тогава ще играем в Лигата на нациите.

 

 Кой спорт обичате, освен волейбола?

 

 Разбира се, хокей - много е популярен във Финландия. Въпреки че с удоволствие гледам различни други спортове, включително и танци.

 

 На лед?

 

 Не само. А, между другото, моята 13-годишна дъщеря тренира фигурно пързаляне. Като треньор гледам с интерес и мачовете от НБА.

 

 Защо „като треньор“? Опитвате се да вземете нещо от чуждия опит ли?   

 

 Интересува ме например работата на Грег Попович от Сан Антонио Спърс, как той изгражда отношения с играчите. Харесвам този треньор.

 

 Вероятно познавате известни финландски спортисти?

 

 В Лос Анджелис бях гост в ресторанта на Теему Селянне (б.р. финландска хокейна звезда), въпреки че не мога да кажа, че сме близки приятели. Той познава добре старши треньора на финландския отбор по хокей Юка Ялонен и Лаури Марямяки, който оглавява отбора на Йокерит. Когато работех с националния тим на Финландия, често се срещахме. Националният олимпийски комитет проведе срещи с треньори по отборни спортове. Обменът на мисли се оказа интересен и полезен.

 

 Имате ли любим хокеен отбор?

 

 КалПа (Куопио) и Карпят (Оулу). Роден съм в град Пудасярви, където сега живеят по-малко от 10 хиляди човека. Намира се на по-малко от сто километра от Оулу.

 

 

 Трудно ли ви беше да научите руския?

 

 По-трудно от английския и италианския. Но всеки ден говоря руски, и не обръщам внимание на грешките. 

 

 Какво си пожелавате за Нова година? 

 

 Здраве, щастие, любов, радост от живота! Пожелавам това на себе си и на всички.