Христина Вучкова: Майчинството ме промени, усещам сила и увереност

Христина Вучкова: Майчинството ме промени, усещам сила и увереност
21-01-2021 13:32

В рубриката на Мария Филипова „Звездите споделят“. Днес ще ви запознаем с историята на националката Христина Вучкова. Как, кога и защо избра любимата ни игра?

 

Кога започна с волейбола и какво си спомняш от този период?

 

Започнах доста късно… и с огромно нежелание. Защото исках да тренирам  плуване или лека атлетика. Съвсем случайно ме откри треньорка от „Септември“ и убеди родителите ми, че съм създадена за волейбол. Няколко месеца по-късно, ми стана още по-трудно и демотивиращо да ходя на тренировки, защото вече се намирах в ЦСКА, клуб който изисква сериозна дисциплина, отговорност и постигане на цели. Оказах се сред силния набор 90-91, сред връстници, много по – напреднали от мен, (все пак бях на 15 г.), едни вече част от националните гарнитури, други- борещи се за място в женския отбор тогава. А аз тепърва започвах да подавам с две ръце отгоре. Помня, как поне двама треньори бяха категорични, че няма смисъл да продължавам в залата, че е по-добре да наблегна на образованието си …

 

До момента, в който се появи Емилия Пашова! Моят ключов човек за всичко, което ми се е случило досега. С нея продължавахме тренировки до късни часове. Самата тя централен блокировач на световно ниво, държеше да ми докаже, че има смисъл, има бъдеще в това, което правя. Истинският ми волейбол започна, когато и повярвах!

 

 

foto:fivb.com

 

Вече със солиден опит зад гърба си, става ли ти по-ясен волейболът и по-лесен за практикуване?

 

С опита днес, вече знам! Знам, че напрежението, преди важен мач, е нещо нормално, научила съм се да го приемам и да му се радвам дори. Имам ясна представа какво се изисква от мен и как мога да помогна максимално на отбора си, дори когато не ми е ден.

 

Волейболът не е лесен! Изисква високо ниво и постоянство. Един ден да се успокоиш, един ден да не дадеш максимума от себе си и вече се представяш посредствено, конкурентите те догонват, влияеш на представянето на съотборничките си и то негативно.

 

Волейболът ускори темповете си в последните години. Увеличиха се изискванията за техничност. Играта, организацията -всичко е много динамично, а това отхвърля дори мисълта за лесно, спокойно или рутина.

 

 

 

foto:fivb.com

 

Какви качества е нужно да притежава един централен блокиращ-нападател на високо ниво?

 

От  името „ централен блокировач “става ясно: Блок! Разбира се, атака, сервис и всички други елементи са в абсолютна полза за теб и отбора. Грешно е това, че щом един център не може да подаде „Фрии бол“ точно, се приема за нормално или не се очаква добра защита от него. Всички елементи на всеки играч в отбора са свързани за достигането на 25-та точка. Според мен робуването на подобни „толеранси“ е грешно и вредящо на състезател и отбор.

 

 

foto:fivb.com

 

Кое според теб е по-важно, да нападаш или да блокираш?

 

И двете са неизменна част от играта, защото са точки, но със сигурност блока ми носи повече радост и удоволствие, тъй като от по -трудна позиция изисква и да успееш да надхитриш противника.

 

 

 

foto:fivb.com

 

 

Как се отнасяш към информацията, която дава статистиката?

 

В днешно време, почти всички се интересуват от статистиката включително и аз, но има много ситуации във волейбола, които не могат да бъдат описани с цифри. Имала съм десетки мачове, в които статистиката ми е била не толкова добра, но всъщност съм правила едни от най-добрите си представяния, като съм помагала на отбора да достигне до желаната победа.

 

 

foto:fivb.com

 

 

Има ли значение ръстът на разпределителката за добрия синхрон между двете?

 

Наистина съм мислила по-този въпрос , но с дългогодишния ми опит стигнах до извода, че всичко зависи от моженето на разпределителя.

 

 

Има ли тънкост при играта на блок един на един, как противодействаш, на усет, на получена информация или спрямо резултата?

 

Много специфични тренировки, бързи реакции и усет, който ми помага да разчитам нападателите в определени ситуации, но няма нищо по-хубаво от адекватната и навременна информация , която ме улеснява много.

 

 

 

foto:cev.eu

 

Имаш опит в чуждестранните клубове, къде е най-трудно да си централен нападател?

 

В най-силните първенства като Турция и Италия, но конкретно за момента, мисля че е най -трудно турското, тъй като притежава едни от най-добрите нападатели в света, които се стремят постоянно да преодолеят защитата на противниците си.

 

 

Кои волейболистки, според теб, са в топ 5 на твоя пост в момента?

 

Христина Вучкова, Милена Рашич, Еда Ердем, Робин де Кройф, за пета не се сещам, но за това ще допълня, моя идол и вече бивша волейболистка Мая Поляк.

 

 

foto:fivb.com

 

Очертава се тежко лято за националния отбор, как оценяваш шансовете за добро класиране на първенствата, които предстоят?

 

Всичко е в нашите ръце, стига да сме обединени в общата цел, постигнем ли силен колектив, покажем ли на какво сме способни, считам, че ще направим много успешна година! От дълго време не сме били в пълен състав, затова се радвам , че тази година имаме такава възможност: да се съберем, да бъдем домакини. А и защо пък, най-накрая не класираме България там където й е мястото – в челните позиции на първенствата.

 

 

foto:fivb.com

 

Как те промени майчинството?

 

Ако попитате близките и приятелите ми, съм си същата, но аз усещам сила, увереност и категоричност, които допреди една година не познавах. Имам си едно малко лъвче, на което трябва да давам пример всеки ден.

 

 

 

снимка:личен архив

 

 

Коя е предпочитаната социална мрежа,и колко често я използваш?

 

Инстаграм. Това е първото приложение, което отварям щом намеря свободна минутка.

 

 

Как се виждаш след 10 години?

 

С две деца и опитваща се да подобря рекорда на Франческа Пичинини в днешно време. Стига тялото ми да го позволи .

 

Продължи изречението-Волейболът е:

 

Най – великата игра.

 

Мария Филипова, volleycomment.bg

 

 

---------

 

 

 

 

 

 

 

---

 

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com

Последни новини
Гледай на живо с BGvolleyball.com България - Румъния от евроквалификацията U17
Курс за нови съдии в Монтана
Зенит (Санкт Петербург) на финал за Купата на ЦЕВ
Топ 5 волейболистки в историята
Европа ще има нов клубен шампион! Закса удари Лубе в златен гейм
Мартин Атанасов с 26 точки класира Зираатбанк на финал в Европа
България U17 не успя да преклони Турция на старта на Балканиадата
Илиян Иванов: Отборът с повече опит спечели мача
ДКС: Победата над Казанлък бе доказателство, че Варна има какво да покаже
Трима атлети, които биха били страхотни волейболисти